Kaj videti in početi

Kranjska Gora

Kranjska Gora je pomembno turistično in zimsko športno središče v zgornjem delu doline Save ob izlivu reke Pišnice, ki se izliva v Savo Dolinko. Okoli starega vaškega središča je zgrajen nov, večinoma turistični del naselja s hoteli, počitniškimi apartmaji in hišami, rekreacijskimi objekti, trgovinami in vlečnicami, s smučišči ter mrežo pohodniških in kolesarskih poti. Vse to daje Kranjski Gori z bližnjimi naselji Podkoren, Gozd Martuljek in Rateče videz enotnega zgornjesavskega turističnega območja, pomembnega tako za poletni kot za zimski turizem. Kranjska Gora je kraj pomembnih mednarodnih smučarskih tekmovanj na Vitrancu, pa tudi smučarskih skokov v Planici.

Zgodba o Kranjski Gori sega v drugo polovico 14. stoletja, ko so prebivalci začeli obsežno sekanje lokalnih gozdov, ki so jih nadomeščali z obdelano zemljo in pašniki za ovce in govedo. Strateško pomembno je postalo med prvo svetovno vojno, ko so ruski vojni ujetniki zgradili vojaško cesto čez 1611 m visok gorski prelaz Vršič od doline Save do doline Soče. Slavo turistične lokacije si je Kranjska Gora pridobila z gradnjo železnice in prvimi obiskovalci. Kasneje so smučarski skoki in smučarski leti v Planici nosili ime naselja in doline po vsem svetu. To je spodbudilo hiter razcvet turizma na območju Kranjske Gore, še posebej, ko so konec petdesetih let na pobočjih Vitranca postavili prve vlečnice.

Slovenski planinski muzej

V Slovenskem planinskem muzeju predstavljamo razvojni lok slovenske planinske, gorniške, alpinistične in gorsko reševalne zgodovine, prepletene z naravovarstvenimi in izobraževalnimi vsebinami. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega, filmskega, knjižnega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica nudijo obiskovalcu vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru.

Odpiralni čas:

Vsak dan med 9.00 – 17.00.

Zadnji vstop: eno uro pred zapiranjem.

Rateče, Tamar and Planica

Rateče po svojem položaju odlikuje tromeja med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Pod vasjo poteka glavna regionalna cesta, ki prečka italijansko mejo v dolini Kanala. Na južni strani Rateč se odpre pogled v dolino Planice, obdano z visokimi vrhovi Julijskih Alp. Na koncu doline je Tamar, kjer izpod Ponc prihaja na svetlo prvi izvir Save Dolinke, slap Nadiža.
Vas ima izrazito alpsko podnebje. Zime so dolge in mrzle, vendar ugodna lega ob vznožju gozdov in pašnikov Karavank ponuja obiskovalcem številne sončne dni, ko se lahko sprehajajo po gorskih gozdovih in travnikih.
Rateče so kraj, kjer so odkrili Rateške rokopise iz druge polovice 14. stoletja. Izvirnike hranijo v Celovcu, kopije pa si lahko ogledate v cerkvi sv. Tomaža v Ratečah. Rateški ali celovški rokopis je eden od štirih najstarejših znanih dokumentov v slovenskem jeziku in s tem pomemben zgodovinski spomenik slovenskega naroda.
Planica je najbolj znana po eni največjih smučarskih ramp na svetu. Tam so ljudje najprej na smučeh preleteli mejo 100 m, kasneje pa tudi 200 m. Organizatorji Planice vsako leto pripravijo smučarsko klančino na nove, presenetljive rezultate …

Zelenci

Zelenci so izvir (jezero) Save Dolinke, reke, ki se pridruži Savi Bohinjki ob Lancovem (naselje v občini Radovljica), nato pa teče vse do Donave, do Beograda v Srbiji, pod imenom Sava. Jezero ob izviru Save Dolinke ima stalno temperaturo od 6 do 8°C skozi vse leto.

Kolesarska pot

Kolesarska pot je bila zgrajena po nekdanji železniški progi. Iz Kranjske Gore se lahko peljete po kolesarski poti vse do Jesenic ali v drugo smer do Trbiža in naprej.

Bled

bled

Slovenija ima en sam otok, vendar je zaradi svoje edinstvene narave privlačnejši od mnogih arhipelagov. V zavetju slikovitih gora kraljuje sredi alpskega jezera. Zaradi očarljivega videza je bil pred stoletji simbol mesta in ga radi obiščejo gostje z vsega sveta. To mesto, ki obstaja tisoč let, je Bled. Na otoku sredi jezera so pradavni slovanski predniki Slovencev častili Živo, starodavno slovansko boginjo ljubezni in plodnosti. Kasneje so na otok romali k Sveti Mariji.

Pred tisočletjem, 10. aprila 1004, je bilo mesto Bled omenjeno prvič v zgodovini. Nato ga je nemški cesar Henrik II. Podaril brixenskemu škofu. V srednjem veku je zaradi romarjev uspeval, v 19. stoletju pa so jih zamenjali turisti. Švicarski Arnold Rikli je v blagem podnebju in jezeru ter termalnih vodah pod gradom odkril del zdravja in dobrega počutja. Njegovo zdraviliško ponudbo naravne hidropatije so domačini dopolnili s penzioni in hoteli.

Kraj, ki je bil na začetku 20. stoletja takrat najlepše zdravilišče cesarstva, je privlačil evropsko plemiško elito. Po drugi svetovni vojni je bila tu ena najlepših protokolarnih rezidenc nekdanje države. Številni najpomembnejši ljudje sveta so uživali v blejskih lepotah. Mesto že desetletja odkrivajo in obiskujejo romarji sodobnega časa. Svetovljane, ki iščejo raznolikost in lepoto, sprostitev in navdih, mir ali športne izzive, tu čaka nešteto možnosti. Sprehajalne poti okoli jezera, tradicionalni čolni, zvonec na otoku za uresničitev želja, konjske vprege,  grajski zakladi, bližnja smučišča, gorske pohodniške poti v gorah, igrišča za golf, lov, ribolov, igralnice, kongresne zmogljivosti – to so le delčki privlačnosti Bleda, ki ga je vredno izkusiti. Tisti, ki to doživijo, vedno hrepenijo po več …

Radovljica

Radovljica

Na naravnem pomolu, kjer se Sava Bohinjka in Sava Dolinka izlijeta v eno, vas čaka mesto z največ sončnimi dnevi na Gorenjskem. Srednjeveško zasnovo mesta je mogoče videti v njegovi postavitvi do danes. Na severu prevladuje mogočna radovljiška graščina, ki zavzema tretjino trga, na drugi strani pa je vrsta slikovitih fasad mestnih hiš v renesančnem in gotskem slogu. Tu so vidni značilni talni pomoli, majhna okna in portali iz tufa iz Peračice, vulkanske kamnine, ki so jo izkopali in izdelali v Peračici, blizu Radovljice.

Srce in duša Radovljice je Linhartov trg. Očarljivo staro mestno jedro navdušuje s svojim položajem na naravnem pomolu, s pestrostjo in pristnostjo ohranjene arhitekture, z muzeji, galerijami in drugimi znamenitostmi. Srednjeveško središče Radovljice je ena najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih struktur v Sloveniji. Med zanimive lokacije sodijo Šivčeva hiša z galerijo, hiša Mali s senčno klopjo, graščina Vidič, župnijska graščina in Lectarjeva hiša z restavracijo in prodajalno medenjakov, kjer si lahko do danes osebno ogledate njihovo ustvarjanje.

Radovljica

Tik ob nekdanjem vhodu v staro mestno jedro boste našli rojstno hišo zgodovinarja in dramatika Antona Tomaža Linharta, avtorja prvih slovenskih posvetnih iger (Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se poroči).

Čeprav je naravni pomol Radovljici zagotavljal zaščito, to v času osmanskih vpadov in bitk za oblast to ni bilo dovolj. Na prehodu iz 15. v 16. stoletje je mesto dobilo obzidje s 16 obrambnimi stolpi in jarkom. Jarek so v naslednjih stoletjih zožili in pozidali, vendar je to edini ohranjeni mestni jarek na slovenskem območju. V starem delu Radovljice najdete tudi gotsko gostilno, kapelo Sv. Edite, cerkev svetega Petra, svetovno znani čebelarski muzej in razstavo o priznanem Radovljičanu Antonu Tomažu Linhartu.