Kaj početi in kaj si ogledati v Kranjski Gori

Kaj početi in kaj si ogledati v Kranjski Gori

Kranjska Gora je pomembno turistično in zimskošportno središče v zgornjem delu Savske doline ob izlivu Pišnice v Savo Dolinko. Okrog starega vaškega jedra je zgrajen nov, večinoma turistični del naselja s hoteli, počitniškimi stanovanji in hišami, rekreacijskimi objekti, trgovinami in žičnicami, ter smučarskimi progami in omrežjem kolesarskih in peš poti. Vse to daje Kranjski Gori z bližnjimi naselji Podkoren, Gozd Martuljek in Rateče podobo enotnega zgornjesavskega turističnega območja, pomembnega tako v letnem, kot tudi zimskem turizmu. Kranjska Gora je prizorišče pomembih mednarodnih smučarskih tekmovanj v alpskem smučanju na Vitrancu in smučarskih skokih v Planici.

Zgodba o Kranjski Gori sega v drugo polovico 14. stoletja, v leta, ko so prebivalci začeli v večji meri sekati tamkajšnje gozdove ter jih spreminjati v kmetijska zemljišča in pašnike za ovce in govedo. Strateško pomembna je postala med 1. svetovno vojno, ko so ruski ujetniki zgradili vojaško cesto čez 1611 m visok preval Vršič iz doline Save v dolino Soče. Sloves turističnega kraja je Kranjska Gora pridobila z izgradnjo železniške proge in s prvimi obiskovalci. Nekoliko kasneje pa so skoki in poleti v Planici ponesli ime kraja in doline v svet. To je vzpodbudilo skokovit turistični razcvet kranjskogorskega območja, še posebej, ko so ob koncu petdesetih let na pobočjih Vitranca zrasle prve žičnice.

03-kranjska

 

kranjska_gora1-845x664

Kranjskogorski turistični avtobus

Kranjskogorski panoramski turistični avtobus, ki vas popelje po Zgornjesavski dolini. Turistični avtobus je posebej prirejen za panoramsko vožnjo, saj steklena streha omogoča občudovanje okolice z vseh zornih kotov, dodatno vgrajen  sistem GPS vodenja pa obiskovalcu ponuja predstavitev Zgornjesavske doline, njene kulturne in naravne dediščine, kulinarike in ostalih zanimivosti v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Trasa poti vključuje preko 10 najatraktivnejših turističnih znamenitosti turistične destinacije Kranjska Gora.

Turistični avtobus vozi na relaciji Kranjska Gora MojstranaPodkorenRateče:

Od 1.7.2016 do 31.8.2016: vsak dan od 9.00 do 18.00 ure
September: vsako soboto & nedeljo od 9.00 do 18.00 ure

Cena izletnice: 9,00€

4_stran__delo_foto_20150721_hires-jpeg0

Rateče, Tamar in Planica

Rateče zaznamuje njihova lega ob tromeji z Italijo in Avstrijo, saj pod vasjo  poteka glavna magistralna cesta, ki vas popelje čez italijansko mejo in po Kanalski dolini. Na južni strani Rateč se pogled odpira v dolino Planice, obkroženo z visokimi vrhovi Julijskih Alp. Na koncu doline leži Tamar, kjer izpod Ponc privre na dan prvi izvir Save Dolinke, slap Nadiža.

Vas ima izrazito alpsko podnebje. Zime so dolge in mrzle, vendar ugodna lega ob vznožju karavanških gozdov in pašnikov ponuja obiskovalcu obilo sončnih dni, ko se lahko sprehodite po planinskih gozdovih in travnikih.

V Ratečah so odkrili Rateške rokopise iz druge polovice 14. stoletja. Izvirnike hranijo v Celovcu, kopije pa so na ogled v cerkvi sv. Tomaža v Ratečah. Rateški ali Celovški rokopis je eden izmed štirih najstarejših zapisov v slovenskem jeziku in zato pomemben zgodovinski pomnik slovenskega naroda.

Planica je najbolj znana po eni izmed največjih smučarskih letalnic na svetu. V Planici je človek prvič v zgodovini na smučeh poletel prek 100 m, kasneje pa tudi preko 200 m. Planiški organizatorji vsako leto skakalnico pripravijo za nove presenetljive rezultate …

dolina_tamar
Slovenija,Planica, 21.03.2013, 21.Marec 2013 Skakalci in gledalci so uzivali v danasnji kvalifikacijski tekmi. sport, skoki, Foto:Srdjan Zivulovic/Bobo

Zelenci

Zelenci so izvir (jezero) reke Save Dolinke, reke, ki se pri Lancovem (Lancovo je naselje v občini Radovljica) združi s Savo Bohinjko in nato pod imenom Sava teče vse do izliva v reko Donavo pri Beogradu v Srbiji. Jezero pri izviru Save Dolinke ima stalno temperaturo, ki je skozi vse leto od 6 do 8 stopinj celzija.

37-zelenci

Bled

Slovenija ima en sam otok, a je ta s svojo samosvojostjo privlačnejši od marsikaterega otočja. V zavetju slikovitih gora kraljuje sredi alpskega jezera. S svojo očarljivostjo je že stoletja simbol kraja, v katerega se radi vračajo gostje z vsega sveta. Ta kraj, ki obstaja že tisoč let, je Bled.

Na otoku sredi jezera so davni slovenski predniki častili Živo, staroslovansko boginjo ljubezni in plodnosti. Za njimi so na otok k Sveti Mariji prihajali romarji. Pred tisočletjem, 10. aprila 1004, pa je bil prvič omenjen tudi kraj Bled. Sveti nemški cesar Henrik II ga je tedaj podaril škofu iz Brixna. V srednjem veku je kraj cvetel na račun romarjev, v 19. stoletju pa so jih nadomestili prvi pravi turisti. Švicarski Arnold Rikli je v blagodejnem podnebju ter v   jezerski in termalni vodi pod gradom odkril vir zdravja in dobrega počutja. Njegovo zdraviliško ponudbo naravne hidropatije so domačini dopolnili s penzioni in hoteli.

Kraj, ki je bil že na začetku 20. stoletja najlepše zdravilišče tedanjega cesarstva, je privlačil evropsko aristokratsko elito. Po II. svetovni vojni je bila tu ena najlepših protokolarnih rezidenc tedanje države. V lepotah Bleda so uživali mnogi najpomembnejši ljudje z vsega sveta. Zdaj že desetletja kraj odkrivajo in se vanj vračajo romarji novih časov. Svetovljanske iskalce drugačnosti in lepote, sprostitve in navdihov, miru ali športnih izzivov tu pričakuje tisočero možnosti.

Sprehajalne in kočijaške poti okrog jezera, tradicionalni čolni, zvonjenje za izpolnitev želja na otoku, grajski zakladi, bližnja smučišča, planinske poti, golf igrišča, lov, ribolov, casino, kongresne zmogljivosti – to so le drobci blejske privlačnosti, ki jo je vredno zares izkusiti. Kdor jo doživi, vedno znova po njej hrepeni …

bled
bled_castle1

Radovljica

Na naravnem pomolu nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke vas pričakuje mesto z največ sončnimi dnevi na Gorenjskem. Srednjeveška zasnova mesta je še danes vidna v njegovem tlorisu. Na severni strani namreč mogočna Radovljiška graščina zaseda kar tretjino trga, medtem ko se na drugi strani vrstijo slikovite fasade meščanskih hiš z renesančno in gotsko podobo. Tudi tu so značilni nadstropni pomoli, majhna okna in portali iz peračiškega tufa, vulkanske kamnine, ki so jo kopali in klesali v Peračici v bližini Radovljice.

Srce in duša Radovljice je Linhartov trg. Očarljivo staro jedro navduši s svojo lego na naravnem pomolu, s pestrostjo in pristnostjo ohranjene arhitekture, z muzeji, galerijami in drugimi zanimivostmi. Srednjeveško jedro Radovljice je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mestnih struktur v Sloveniji. Zanimive so Šivčeva hiša z galerijo, Malijeva hiša s sramotilno klopjo, Vidičev dvorec, župnijski dvorec in Lectarjeva hiša z gostilno in delavnico lectovih srčkov, kjer si lahko v živo ogledate njihovo izdelovanje še danes.

Prav ob nekdanjem vstopu v staro mesto stoji rojstna hiša zgodovinarja in dramatika Antona Tomaža Linharta, avtorja prvih slovenskih posvetnih dramskih besedil (Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi).

Čeprav je naravni pomol Radovljici nudil zaščito, to vendarle ni bilo dovolj v času turških vpadov in bojev za oblast. Na prehodu iz 15. v 16. stoletje je mesto dobilo obzidje s 16 obrambnimi stolpi in obrambnim jarkom. Nekdanji jarek, ki je bil tekom naslednjih stoletij deloma zožen in nadzidan, je edini ohranjeni mestni jarek v slovenskem prostoru.  V starem delu Radovljice najdemo tudi gotsko taverno, kapelo sv. Edith Stein, cerkev sv. Petra, svetovno znan Čebelarski muzej in razstavo o Radovljičanu Antonu Tomažu Linhartu.

Radovljica

Radovljica

Niste še prepričani?

Preveri kaj vam še ponuja Kranjska Gora

SLOVENIAN ALPSlogoDesktopKR GORA LOGOlogo_tnp - Copyjulijske alpe anglogo_i_feel_slovenia